Både Nejst og Søstjernen var så heldige at få legat på 6.000,- fra Politiets overskud fra Grundlovsløbet. Overrakt efter løbet til kasserer og træner Bent Hansen fra Nejst og til formand for Søstjernen Kirsten Nørgaard.


Fra gemmerne er der dukket billeder op
fra sommersvømmeskolen 2010...

Klik her eller på billedet for at se dem alle.

Svømmeskole på stranden

Kilde: Nordjyske 9. juli 2009 af Jane Bünemann

SIKKERHED: Svømmeklubben Nejst sætter respekt for vand i højsædet, når de har børn på sommerskole

HIRTSHALS: Fem dage med syv timers undervisning på en svømmeskole. Lyder det vildt?

Det er ikke desto mindre, hvad Svømmeklubben Nejst byder på, når den holder sin sommerskole for 10. gang.

- Børnene skal lære at være fortrolige med vandet, men også at have respekt for det, forklarer Dorte Andreasen, formand for Svømmeklubben Nejst.

Børnene på svømmeskolen har syv timers undervisning hver dag. De fleste dage foregår i Hirtshals Idrætscenter, hvor de både får teoriundervisning og svømmeundervisning - samt masser af leg.

Sidste år var der næsten 100 børn på svømmeskole, så i år har man fordelt børnene over to uger. I sidste uge var 63 børn med og i denne uge er der 65 vandhunde med på holdet.

- Det kræver godtnok, at vores hjælpere bruger to uger på svømmeskolen, men det vil de gerne, siger Dorte Andreasen.

I undervisningen i hallen er børnene inddelt i fire hold: En gruppe får begynderundervisning, en anden lærer dykning og spring, en tredje er i teorilokalet og lærer baderegler i svømmehal, ved søer og i havet. Det sidste hold leger i hallen eller udenfor.

- Det vigtigste er, at børnene lærer at bruge sin sunde fornuft og ikke bringe sig selv i fare, siger Dorte Andreasen.

Hun forklarer, at svømmeklubben har valgt at fokusere meget på sikkerheden. Derfor lærer børnene genoplivning, og hvad de skal gøre i forbindelse med trafikulykker eller elulykker for eksempel.

Derfor ved alle børn på svømmeskolen - også femårige Mille Ledet - at de skal trykke 112, hvis der er behov for hurtig hjælp.

- Vi har også lært, hvordan vi skal kaste en redningskrans ud, hvis nogen er ved at drukne, siger 10-årige Johannes Lunden fra Snevre.

Dorte Andreasen fortalte i går på stranden børnene, hvad der indeni redningsstationen og viste dem, hvordan de skal anvende redningskrans, redningsvest og snoren:

- Det vigtigste er, at de ikke begynder at springe ud i havet, hvis de er helt alene, når ulykken sker.

Bent Hansen, bademester og med i bestyrelsen for Svømmeklubben Nejst, har været med på svømmeklubben. I går fortalte han børnene om den stærke strøm i Vesterhavet - og om de såkaldte hestehuller.

- Hestehuller er stærk strøm der, hvor vandet løber tilbage til havet. Det er ikke et problem for de her børn, fordi de kan svømme og er vant til at have hovedet under vand. De skal bare lade sig flyde med strømmen ud, svømme lidt til siden og ind i land. Men bliver man bange, kan man godt gå i panik, fordi det går så utroligt hurtigt, siger Bent Hansen.

Børnene på svømmeskolen er fra fem år og op til 12.

Heidi Christensen, Hirtshals, er en af de forældre, der har sendt sit barn på Svømmeskole.

- Jeg har aldrig selv kunnet svømme, så derfor har Mathias gået til svømning i mange år, så han er en habil svømmer. Her lærer han så en masse om sikkerhed og livredning, hvilket er utroligt vigtigt, siger Heidi Christensen, som næste år Mathias' lillesøster på Svømmeklubben Nejst' sommerskole.

 

Svømmeskole på stranden


Børnene her er efter en uges svømmeskole mere fortrolige med vand end de fleste. Foto: Thomas Vinther

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Fem dage som fisk i vandet

30. juni 2008 - af Anneke Lyngholm, Nordjyske

Leder og formand for klubben Dorte Andreasen har en god uge med svømmeskolen. ? Men vi er også trætte, når ugen er gået, siger hun. Her får Christina Danielsen hjælp med vingerne.
 

93 vandhunde i alderen fem til 12 år har i denne uge fundet vej til Hirtshals Idrætscenter, hvor de er deltagere i Svømmeklubben Nejsts sommersvømmeskole.

Børnene, der kommer fra Hirtshals og mange af oplandsbyerne, tjekkede alle sammen ind i går morges, og først kl. 15.30 om eftermiddagen smider de vinger og bælter og takker af efter en begivenhedsrig dag.

 

Det er niende gange, klubben arrangerer svømmeskole, hvor der både skal svømmes og lærer noget om baderegler, sikkerhed, førstehjælp og livredning. En tredjedel af børnene er gengangere fra sidste år.

- Børnene skal lære vigtigheden af at have respekt for vandet, og de er hele ugen delt ind i fire grupper. En gruppe er på det dybe, en gruppe er på det lave, en er i hallen, og børnene i den sidste gruppe undervises i teori, forklarer leder af svømmeskolen og klubben, Dorte Andreasen.

Ud over de mange aktiviteter i svømmehallen skal deltagerne også en tur til stranden. Trænerne lærer børnene, hvorfor det er så vigtigt at færdes i og ved havet med respekt, så de ved selvsyn kan få et indblik i strømforhold, og hvor og hvordan f.eks. hestehuller opstår.

Der er fem voksne ledere tilknyttet sommerskolen, og seks unge hjælpere er delt ud i grupperne. De har de fælles ansvar for sikkerheden.

En af trænerne er Maja Glenni Hansen, som på femte år er med til sommersvømmeskolen. Hun er i forvejen livredder og hjælpetræner, skal i 3. g efter sommerferien og har en herlig uge med børnene i svømmeklubben.

- De er så glade og godt tilpas. Det er en god uge, siger Maja Glenni Hansen.

Det samme mener Oliver Ledet fra Horne. Han er syv år og med for anden gang.

- Det er rigtig sjovt, når vi har fri leg, og man får nye venner. Jeg kender også to i forvejen, siger Oliver Ledet.

Et af de vigtigste formål med sommersvømmeskolen er, at børnene skal have det sjovt i og omkring vand.

Derfor bliver der også brugt rigtig meget tid på at lege, lave små konkurrencer, orienteringsløb og sportsaktiviteter, hvoraf mange også foregår i idrætshallen.

Desuden serveres der sund frokost hver dag i samarbejde med hallens cafeteria.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Sjov ferie i det våde element

Kilde www.nordjyske.dk tirsdag d. 07-07-2007


PLASK: 95 unger har boltret sig i bassinet i Hirtshals hele ugen

HIRTSHALS: Syvårige Alberte Nielsen sætter de sorte svømmebriller på plads, tager en dyb indånding og bruger jernstangen til at trække sig ned under vandet. Hun er næsten helt nede på bunden, før hun med et stort smil ryger op til vandoverfladen igen.
Sammen med veninden Caroline Keldgaard har hun været på sommersvømmeskole i Hirtshals Idrætscenter hele ugen. I dag er det sidste dag, og de slutter af med et orienteringsløb rundt i svømmehallen med 12 forskellige poster.

- Det er rigtig sjovt, fortæller de to piger i munden på hinanden og fniser, inden de springer i bassinet igen.

Børnene boltrer sig
Det er 8. gang, at Svømmeklubben Nejst holder sommersvømmeskole, og i år er hele 95 børn fra fem-13 år tilmeldt.

- For to år siden var vi lige så mange, men ellers er det rekord, fortæller formand Dorte Andreasen.

De mange børn er i fuld gang på de forskellige poster. Der bliver sprunget fra vippe, lavet kolbøtter i vandet og løbet i ottetaller i den lave ende.

- Hallo, hallo, hallo. Er i parate til at skifte, lyder Dorte Andreasens stemme over højttalerne, og samtlige børn myldrer videre til næste post.

Førstehjælp
Også i omklædningsrummene er der aktivitet. Her er en af klubbens konkurrencesvømmere Maja Hansen ved at undervise børnene i at bruge en hjertestarter, hvis de oplever en bevidstløs person. 11-årige Roland Høgh Nielsen er forsøgskanin og ligger på ryggen, mens Maja Hansen sætter elektroderne fast på hans brystkasse.

- Bare rolig, du får ikke stød, forsikrer hun ham, mens hun forklarer børnene, hvordan de skal betjene hjertestarteren.

Børnene har været i svømmeskolen fra klokken 9-15 hver dag, og udover svømning og leg i bassinet har de brugt meget tid på badesikkerhed.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
90 år - og stadig frisk på en 100 meter

19. marts 2007 - af Maria Præst, Nordjyske

LIVSGLÆDE: Ingeborg Christensen er lige fyldt 90 år og trækker gladeligt i badedragten en gang om ugen

HIRTSHALS: Ti minutter før træningen begynder, trisser Ingeborg Christensen ind i svømmehallen, stiller sine sorte badesandaler på kanten og kravler ned i vandet.

I den dybe ende vel at mærke.

Hun tager et par svømmetag og glider gennem vandet. Kun det grå hår, der titter frem under badehætten, og de fine rynker i ansigtet, afslører, at hun ikke er helt ung længere. Hun fyldte 90 år den 5. februar.

Da klokken nærmer sig 15.30, er resten af pensionistholdet også hoppet i baljen. De er næsten fuldtallige. 16 ud af 18 er dukket op.

- De møder altid talstærkt frem. Det er et af ugens højdepunkter, forklarer formanden for Svømmeklubben Nejst, Dorthe Andreasen. 
 
Så er det plaskeben

Hele holdet står på bunden i den lave ende med en lyserød plasticvægt i hver hånd. Mændene er trukket bagud, og helt fremme står Ingeborg Christensen sammen med et par af de andre kvinder. Nu skal der dyrkes vandgymnastik.

- Vi klapper under knæene, lyder det fra træner Bent Hansen, som laver høje knæløft på basinkanten, mens han slår de to håndvægte sammen under det løftede knæ.

Vægtene vejer ingenting, men giver god modstand i vandet. Store smil fylder bassinet, mens der bliver kæmpet med øvelsen.

Pensionistholdet starter altid med 15 minutters vandgymnastik, hvor de får trænet hele kroppen igennem. Det er næsten de samme øvelser hver gang, men de ældre er vilde med det.

- Vandgymnastikken er det allerbedste ved at komme her, fortæller Ingeborg Christensen.

- Så er det om på ryggen og lave plaskeben, kommanderer træneren, og 32 fødder pjasker op og ned i vandet.

Selvom der er fuld koncentration om øvelserne, behøver mundtøjet jo ikke at stå stille imens. Der bliver snakket og grinet ved vandkanten. Og måske endda endnu mere i dag, hvor solens stråler står ind i bassinet.

- Vi bliver allesammen så kåde, når det er sådan et godt vejr, griner en af kvinderne på forreste række.

Da alle muskler i kroppen har fået en tur, står der frisvømning på programmet. Det skal Ingeborg Christensen ikke have at vide to gange.

Selvom In­ge­borg Chri­sten­sen har run­det 90 år, er hun ikke den æld­ste på hol­det. Her ses hun sam­men med dentid­li­ge­re sko­le­in­spek­tør i Torn­by, Hjal­mar An­drea­sen, som er 92 år.

Svømmer på 82. år

Hun synes, det er dejligt at få rørt sig.

- Ingeborg har svømmet i alle de år, klubben har eksisteret. Det er næsten 30 år, fortæller Dorthe Andreasen på vandkanten.

Men Ingeborg Christensens interesse for svømning går endnu længere tilbage. Hun tog sine første svømmetag i Kjul Å som otteårig. Og hun har svømmet lige siden.

Imens Ingeborg tilbagelægger den ene bane efter den anden, har seks af kvinderne samlet sig i en rundkreds i den lave ende af bassinet.

- Der er meget socialt på sådant et hold. Nogle af dem svømmer mere end andre, fortæller Bent Hansen med et smil.

Sæler og søløver

Der er kun to træningstirsdage tilbage, før pensionistholdet går på sommerferie, og Ingeborg Christensen kommer til savne det våde element. Men så holder hun sig i gang på anden vis.

- Jeg holder også meget af spadsereture, fortæller hun.

Da klokken nærmer sig fire begynder svømmere fra en helt anden generation at dukke op. Efter pensionistholdet er det nemlig søløverne og sælerne på børneholdets tur til at piske frem og tilbage i vandet.

Ingeborg Christensen og resten af holdet kravler op af bassinet. Dagens motion er overstået.

Når Svømmeklubben Nejst slår dørene op igen til september, håber Ingeborg Christensen at kunne trække i badedragten igen.

- Hvis kræfterne er til det, så er jeg med.
 Fiskersvømning er begyndt igen

30. november 2005 - af Carsten Sand, Nordjyske

Fiskersvømning kører nu på 16 år arrangeret af Svømmeklubben Nejst. Billedet her er dog fra en tidligere svømmeaften. Arkivfoto: Bente Poder

HIRTSHALS: For 16. år i træk arrangerer Svømmeklubben Nejst nu igen fiskersvømning i Hirtshals Idrætscenter.

Fiskersvømningen er specielt tilrettelagt for folk med tilknytning til fiskeriet, som f.eks. havfiskere, havnearbejdere, folk fra fiskeindustrien eller redningsstationen.

Ifølge svømmeklubbens formand og holdets træner, Dorte Andreasen, er fiskersvømningen igen godt besøgt. Men træningsaftenerne nu er dog ikke af samme form, som da fiskersvømningen begyndte. Da var det med henblik på, at mange fiskere slet ikke kunne svømme. Men nu er alle de tilmeldte gengangere, hvor flere har været med siden begyndelsen eller i hvert fald i mange år. Og denne sæson er der ingen nybegyndere.

Da sæsonen begyndte forleden, var der mødt 16 op til svømning. Men ifølge Dorte Andreasen er der i alt 35 til 40 aktive medlemmer, der dog ikke alle kommer hver træningsaften.

Fremover er der fiskersvømning hver onsdag aften samt på lørdage eftermiddage, og nye svømmere er velkomne på holdet.


 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
25 år i vandet med Svømmeklubben Nejst

03. oktober 2005 - af Anneke Lyngholm, Nordjyske


Svømmeklubben Nejst havde i klubbens første år en del konkurrencehold. I dag har klubben stadig konkurrencehold men er i højere grad blevet en breddeklub, hvor 300 af 500 medlemmer er børn. Foto: Hans Ravn

HIRTSHALS: I Svømmeklubben Nejst i Hirtshals spænder medlemmernes alder mellem fire uger og 90 år.

Klubben har i denne weekend fejret sit 25 års jubilæum med fest for både børn og voksne, og især børnene havde det sjovt i vandet i Hirtshals Idrætscenter.

Klubben, der tæller 500 medlemmer, bød på en overraskelse for børnene i form af komisk udspring fra tre-meter-vippen. Erfarne svømmere gav den som klovne og sprang ud med en stige og en cykel. Og selv om der er varmt i svømmehallen, var der nok et barn eller to, der gøs indimellem.
Det er ikke hver dag, en abe springer ud fra en stige placeret på tre-meter-vippen i svømmehallen i Hirtshals. Foto: Hans Ravn

JUBILÆUM: Svømmeklubben Nejst fejrede de første 25 år

HIRTSHALS: Fri leg og masser af klovnerier i vandet. Det bød weekenden på i Svømmeklubben Nejst, der fejrede sit 25 års jubilæum.

Af 500 medlemmer er 300 børn, og 80 børn boltrede sig i vandet under jubilæumsarrangementet, hvor den store overraskelse var komisk udspring fra tre-meter-vippen.

Fem erfarne svømmere - Torben Brinch, Anders Jensen og Brian Jensen fra Hirtshals samt Mogens Jensen og Helge Larsen fra Aalborg - stod for løjerne.

De kom kørende ind i svømmehallen på cykel, og til børnenes fornøjelse cyklede Brian Jensen og Anders Jensen ud på vippen og tog et styrtdyk ned i bassinet.

Fire af de deltagende børn var Sara Jensen, Amalie Marie Christiansen og Emilie og Lisa Magnussen. De legede godt i vandet.

- Jeg har været med her i svømmehallen, lige siden jeg lå i min mors mave, fortalte Sara Jensen.

- Og jeg svømmer, fordi det er sjovt, og det er godt for mig, fordi jeg har astma, lød det fra Lisa Magnussen.

Lørdag aften blev jubilæet fejret af 118 voksne, der bl.a. talte gamle bestyrelsemedlemmer, trænere, svømmere og hjælpere.

- Vi har en del medlemmer, som selv begyndte her for 25 år. De kommer nu med deres børn, og det er lidt skægt, fortæller formand Dorte Andreasen.

Både hun og en del andre af de voksne i klubben har været med siden begyndelsen i 1980, og det kan det være lidt svært at huske så langt tilbage.

- Jeg sagde til de andre, at vi i hvert fald skulle huske at invitere klubbens første formand. Da vi så kiggede i protokollerne, fandt vi ud af, at det var mig. Selv om jeg har været i Grønland i nogle år, synes jeg da, at jeg har været med i svømmeklubben i mange år, men jeg kunne godt nok ikke huske, at jeg også var formand dengang, siger Dorte Andreasen.


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Hjalmars rørighed skyldes svømning

18. november 2004 - af Bent Schibsbye, Nordjyske

Hjalmar Andreasen møder her under den frie svømning en af sine tidligere elever, Elsia Schiøtt. Faktisk var han Elsias enesteskolelærer. Også instruktør Bent Hansen har været elev hos Hjalmar Andreasen. Foto: Kurt Bering

PENSIONISTMOTION: Populært pensionisthold har 90 årig tidligere skoleinspektør som nestor

HIRTSHALS: Rank som en officer, kommer han nærmest marcherende langs vandkanten. Den tidligere skoleinspektør i Tornby, Hjalmar Andreasen, er med sine 90 år nestor på holdet i Idrætscenterets svømmehal.

Det er tirsdag eftermiddag, og en stor gruppe voksne borgere har indtaget bassinet. Pigerne er i overtal her som ved stort set alle aktiviteter for ældre i Hirtshals. Men på svømmeholdet er kønsfordelingen dog næsten lige.

- Der kunne godt være flere med her. Jeg finder det sært, at ikke flere søger til svømning, når vi nu har havet så tæt på. Men det er godt børnene får mulighed for at lære at svømme. Det har hjulpet.Jeg kan snart ikke huske, hvornår der sidst er sket en ulykke på Tornby Strand, siger Hjalmar Andreasen.

Svømmeklubben Nejst i Hirtshals tilbyder kommunens pensionister vandgymnastik kombineret med fri svømning én gang om ugen.

-Ja, så går vi som regel i sauna bagefter. Det, bilder jeg mig ind, holder forkølelser væk. Jeg kan i i hvert fald ikke huske, at jeg har været forkølet i mange år, siger Hjalmar Andreasen.

Han har været med siden svømmeklubbens start, og den har meget snart 25 års jubilæum.

- En gang tog jeg turen frem og tilbage i bassinet et dusin gange. Nu er turene dog blevet færre. Jeg nøjes vel med en tre - fire stykker pr. gang, indrømmer han.

- Jeg mener svømningen holder mig sund, rask, rørig og bevægelig, siger den 90-årige , der bor i eget hus med have i Tornby. Varm mad spiser han på ældrecentret.

- Jeg går også til seniordans på Havbakken om mandagen. Så jeg kommer da en del ud og møder andre, fortæller han.

Denne tirsdag afbryder svømmeklubbens formand Dorthe Andreasen instruktør Bent Hansen for at overrække Hjalmar en blød pakke, indeholdende et par nye badebukser. Hun lover de øvrige på holdet, at de også nok skal få nye svømmedragter, når de bliver 90.

Svømmeklubben Nejst | Halvejen 4 | 9850 Hirtshals | Tlf.: 40 92 47 15